Naar India zonder visum

Het is grappig dat de Nederlandse overheid de volgende informatie verschaft aan Nederlandse toeristen in Nepal: als je je op een veilige plek in Nepal bevindt, blijf daar en wacht het advies af van de lokale autoriteiten. Maar dat is een typisch Nederlandse gedachte. Hier zijn geen lokale autoriteiten die je helpen als je vragen hebt over hoe je het land uit kunt komen. Sterker nog, de informatie ontbreekt of is vaak tegenstrijdig. We wilden absoluut niet terug naar Kathmandu, maar dat is de enigste manier om het land uit te komen.

NAAR INDIA ZONDER VISUM

Om India binnen te komen heb je een visum nodig. En laten we deze nou net niet hebben. Deze is alleen te verkrijgen in Kathmandu en de hele procedure duurt meerdere dagen. Via via hadden we gehoord dat India een emergency visum geeft aan toeristen in Nepal. Maar niemand kon ons zeggen of dat waar was. Ten einde raad belden we de nederlandse ambassade in India, die het volgende berichte: 'officieel hebben we gehoord dat er dit soort berichten in omgang zijn, maar in praktijk is het twijfelachtig'. We raden jullie aan om gewoon nasr Kathmandu te gaan. Wat heb je nou aan zo'n antwoord?! We hadden zelfs een hotel gevonden die wel voor ons met de grenswacht wilde bellen. Maar ook deze zei dat het niet kon en we toch maar naar Kathmandu moesten.

Wij besloten het maar gewoon te proberen want terug naar Kathmandu wilden we voor geen goud. Eenmaal op de grens werden we meegenomen naar een kamertje. Toen begon het lange en zenuwslopende wachten. Het was aan het begin allemaal moeilijk moeilijk, maar toen kregen we eindelijk het begeerde stempeltje en mogen we een week in India blijven.

INDIA EN DE GEUR VAN VERBRAND MENSENVLEES

We pakten gelijk een jeep naar Gurakhpur, waarvan we de volgende ochtend naar Varanasi zouden vertrekken. Hoewel we dicht bij Nepal zaten was er toch een wezelijk verschil in het karakter van de mensen. Indiers zijn veel botter en chagarijniger, met een paar verassend vriendelijke uitzonderingen natuurlijk. Maar ik snap het wel. 45 graden is niet goed voor het humeur. En het wordt alleen maar warmer. Wat dan wel weer grappig is, is dat ze 30 graden heel koud vinden.

Na onze ervaringen met de kakkerlakken dacht ik dat het een slim idee zou zijn om maar gelijk aan het hotel te vragen of ze kakkerlakken hebben. Nou niet in India. De eerste hoteleigenaar was zo beledigd dat hij gelijk wegliep.

En nu zitten we in Varanasi, voor miljoenen hindu's de heiligste stad ter wereld. Bij de Ganges vinden rituele verbrandingen plaats van overledenen die een natuurlijke dood zijn gestorven. Als je een auto ongeluk hebt gehad heb je pech en mag je daar niet worden verbrand, maar ga je de elektrische oven in. En als buitenlander word je in een kooi verbrand omdat je helemaal niet tot een kaste behoort. We zien lijken die naar het vuur worden gebracht, koeien, prachtige tempels, verkopers, oplichters en niet verbrande botten die naar de rivier worden gedragen. Blijkbaar duurt het verbranden van een lichaam 3 uur. Het borstbeen van de mannen en bekken van de vrouwen branden niet zo goed en die worden in de rivier gegooid. Voordat een lichaam verbrandt wordt maakt de oudste zon eerst de schedel stuk met een bijl om de geest te bevrijden. Om ons heen hangt de lucht van verbrand mensenvlees en ik kijk mn ogen uit.

NIEUWE AARDBEVING EN BOMONTPLOFFING BIJ KOLKOTA

Ik stond in het hotel toen de man achter de receptie opeens begon te schreeuwen. Ik had geen benul van wat hij zei, totdat iemand anders opeens zei dat ik naar buiten moest. Toen renden er opeens allemaal toeristen naar buiten. Blijkbaar was er een aardbeving geweest, maar ik had niks gevoeld. Wel vreesde ik het ergste voor Nepal. En ja hoor, weer een sterke aardbeving, dit keer ten oosten van Kathmandu. Als het ons niet gelukt was om het visum voor India aan de grens te krijgen, hadden we nu in Kathmandu gezeten. Bizar hoe kleine keuzes en toevalligheden zulke grote gevolgen kunnen hebben.

Toen ik het nieuws over de aardbeving op bbc aan het lezen was viel mijn oog op een ander bericht: 14 gewonden door bomontploffing in de trein vlak bij Kolkota. En raad eens waar we over een paar dagen heen gaan: juist ja, met de trein naar Kolkota...

Reacties

Reacties

Vera

Ne mozes reci da ti nije uzbudljivo putovanje. Da se ne bojim sta ce biti sledece skoro bi mi bilo Cuvajte se vas dvoje i uzivajte u novim zemljama i kulturama!

Kirsten

Jeetje Nev, wat maken jullie heftige dingen mee. Wat kun je het toch allemaal prachtig schrijven. Het is echt onwijs gaaf om te lezen wat jullie meemaken, maar o zo heftig al die aardbevingen.

Floor

Wauw Nev, het lijkt wel of jullie een engeltje op jullie schouder hebben! Zo herkenbaar om je verhalen over India/varanasi te lezen. Bizar he? Hebben jullie al lekker Indisch gegeten? Veel plezier nog!

Tijana

Draga Nevena,
Drago mi je da pises blogg i da znam sta se sa vama desava. Izvjestaj nakon zemljotresa prevela mi je moja kolegica Evelyne, Belgijanka. Sada sam koristila google translator i uspjela poprilicno razumjeti. Cuvajte se! Puno pozdravi Henk Erika. Voli te Tijana

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!